Utflukter i Bulgaria

Utflukter i Bulgaria

Varna

Bulgarias tredje største by, og den største havnebyen ved Svartehavet. Det går lokale busser dit, og Varna byr på utallige shopping- og aktivitetsmuligheter for alle. Se f.eks. Varnas berømte delfinarium, zoologisk hage eller museene – ikke minst det arkeologiske, som er svært interessant. Sistnevnte har en samling på mer enn 2000 gullgjenstander som er det eldste gullet som er funnet. Gravplassen Necropolis ble funnet ved en tilfeldighet i 1972 og inneholdt gull helt fra 4000 år f.Kr. Varna har også en flott katedral som dateres tilbake til 1880.

Nessebar

Den gamle byen Nessebar som ligger på en liten halvøy er en av de eldste byene i Europa, grunnlagt av grekerene i 510 før Kristus. Byen har vært underlagt både gresk, romersk, bysantisk, tyrkisk og bulgarsk styre, mengden av historiske bygg førte til at Unesco i 1983 inkluderte Nessebar på sin verdensarvliste. En gang var byen en viktig handelsby i det Bysantinske riket, og i det 5. og 6. århundre ble det bygget 40 kirker i den lille byen. Mange av dem er i dag i ruiner. Nessebar er en karakteristisk by med små smug og smale, brosteinsbelagte gater. På dagen fylles gatene med folkemusikk, karikaturtegnere og souvenirselgere, og om kvelden senker roen seg og man kan i stillhet nyte en god fiskerett, ferske grønnsaker og lokale spesialiteter på noen av Nessebars små restauranter.

Burgas

Den nest største byen på Bulgarias Svartehavskyst ligger på det vestligste punktet av Burgasbukten. Burgas er Bulgarias fjerde største by og har landets største havn. Industri- og universitetsbyen er omkranset av tre elver, noe som skaper en rik flora og et artsrikt dyre- og fugleliv. Man finner også lange strender med fin gylden sand, og naturlige sanddyner. I sentrum kan man besøke spennende museer, kirker og katedraler, teatre og en opera. Byen er full av intime restauranter, puber og barer hvor man kan spise og drikke til en lav pris, og tilbyr gode shoppingmuligheter til lave priser i sine utbredte kjøpesentre.

Albena

Nord for Byala ligger den herlige badebyen Albena. Her er stranden hele seks kilometer lang og 100 meter på det bredeste. Sanden er gyllengul og velstelt, og vannet rent og klart. Med sin langgrunne sandstrand og sine bilfrie gater, er Albena et ferieparadis for barnefamilien. Albena har flere hyggelige restauranter, barer og kafeer som serverer mat og drikke til lave priser. Ta en spasertur langs gågaten blant gateselgere og butikker, nyt velsmakende likører og en god marmelade, eller velg deg ut en av de genuine suvenirene i keramikk og ulike tekstiler.

Sveti Vlas og Elenite

Stadig flere oppdager Sveti Vlas’ særegne sjarm. Den lille feriebyen ligger ved kysten, sør for Byala. Til tross for Sveti Vlas’ økende popularitet, har det lille området lykkes med å bevare sin bulgarske sjarm og atmosfære. Feriebyen har en rekke fine hotell, restauranter og flere små strender. I en bukt, også litt sør for Byala ligger Elenite, nok en forlokkende og stemningsfull ferieby. Området er naturskjønt, med skogen på den ene siden av bukten og havet på den andre. Sandstranden er lang og fin, og den lille byen kan by på en rekke sportsaktiviteter.

Sozopol

Også beliggende på Svartehavskysten ikke langt fra Sunny Beach ligger byen som ble grunnlagt av grekere i 610 før Kristus under navnet Appolonia. Arkitekturen er pittoresk, og gatene intime på grensen til trange og tunnelaktige. Her bør du få med deg byens antikkmuseum med gjenstander etter de gamle grekerne.

Veliko Turnovo

Ønsker du å se mer enn kystlandskapene bør du besøke Veliko Turnovo. En spektakulært beliggende by, som residerer på fire høyder; Tsarevets, Trapezitsa, Momina Krepost og Sveta Gora, med Yantraelven som livsåre. Veliko Turnovo var hovedstaden i det andre bulgarske kongedømmet mellom 1185 og 1393. Her kan du se ruiner av kongepalasset som var hjemmet til 22 suksessive tsarer og du kan grøsse over den skremmende utsikten fra den bratte skrenten der forrædere en gang i tiden ble dyttet ut i Yantra. Veliko Turnovo er av mange kåret til Bulgarias vakreste by.

Baltchik/Kaliakra

En flott tur opp langs kysten til Baltchik hvor du kan se og nyte den botaniske have med dronning Marias lille slott, som hun bygde til sin elsker, og som ligger vakkert til i parken nede ved vannet. La turen gå videre til Kaliakra, hvor du kan se den store grotten. Turen er virkelig flott for naturelskere, og for de som ønsker opplevelser.

Sofia

Sofia er den eneste storbyen i Bulgaria og må oppleves. Byen har mange historiske bygninger og et pulserende gateliv i sommerhalvåret. Byens sentrum ligger som en stor åpen plass med gater rundt, og et ruvende monument av tsar Aleksander 2 Nikolajevitsj. Statuen er et samlingspunkt i området hvor Aleksander sitter på sin hest og holder oversikt over byens innbyggere. Gå ikke glipp av Aleksander Nevskijkatedralen, et arkitektonisk flott bygg oppført tidlig på 1900-tallet. Denne kirken ble reist til minne for de 200.000 russiske soldatene som døde i kampen for bulgarernes frihet. Jernbanestasjonen ligger nord for byens sentrum, og fra stasjonen går bulevarden Marija Luiza sørover til Sveta Nedelya-katedralen, som ble restaurert i 1924 etter et bombeattentat mot Tsar Boris III som kostet 124 mennesker livet. I nærheten ligger også et annet praktfullt kirkebygg fra 1300-tallet, den såkalte St. Petra Semerdjuska. Fasaden er ikke all verden, men det legger ingen demper på de vakre freskomaleriene inne i kirken, som særlig i den svake belysning Alabin bulevard i sentrum av Sofia virkelig kommer til sin rett. På andre siden av katedralen ligger Sofiakirken, som kalles Hagia Sofia og ble bygget på 500-tallet. I dag er nasjonalmuseet innkvartert i kirken, som har fungert som moské siden 1453, og har en rekke spennende utstillinger. Nasjonalmuseet ligger langs Vitosha Boulevard, som er den mest tidsriktige gaten i det moderne Sofia.

Rilafjellene

Fjellene syd for Sofia er fjellvandrerens drøm, og lett tilgjengelig om du først befinner deg i hovedstaden. Ta den klassiske vandreturen til Rilaklosteret. Her ligger også Balkans høyeste fjell, Musala (2.925 m.o.h.). Forøvrig et godt tips til vinteren; Bulgaria kan også by på billig skiferie, for eksempel i dette området.

Rilaklosteret

Klosteret har stor betydning for Bulgarerne - det var her landets kultur ble holdt i live gjennom det tyrkiske herredømmet som varte fra 1400-tallet til sent på 1800-tallet. Klosteret ble grunnlagt på 900-tallet, men flyttet til nåværende beliggenhet i 1335. Det er en severdighet både på grunn av historien, bygningsmassen og beliggenheten i en smal dal bak festningsmurer og vakttårn.

Melnik

Melnik er sannsynligvis Bulgarias minste by med kun 300 innbyggere. Men det er ikke hva byen er kjent for; Melnik-pyramidene er steinformasjoner i ulike former som reiser seg høyt over byen i Pirin-fjellene. Disse naturlige skulpturene er en opplagt attraksjon, men også byens kirker, vinkjellere og vinproduksjon bør virke tiltrekkende på mange. Byen ligger helt sydvest i landet.

UNESCO-runden og museumsbyene

Ni bulgarske stedsnavn står på UNESCOs lister over verdensarven. For deg som vil få med disse bør du merke deg følgende navn, hvorav noen er nærmere beskrevet ovenfor: Rilaklosteret, Nessebar, Kazanluk-gravkammeret, Sveshtari-gravkammeret, Madararytteren, Boyanakirken, Ivanovo klippeklostre, Pirin nasjonalpark, Sreburnasjøen. I tillegg til UNESCOs lister, kan du også reise for å besøke de såkalte museumsbyene. Vi har allerede nevnt Nessebar, Sozopol, Melnik og Veliko Turnovo. Det er imidlertid flere av disse høyst levende men historiske byene som er verdt et besøk. Merk deg navnene: Bansko, Plovdiv, Koprivshtitsa, Tryavna, Etura, Bozhentsi, Arbanassi, Kotel og Zeravna