Fakta om Bulgaria

Verdt å vite.

Areal

Totalt: 110 910 km²
Land:  110 550 km²
Vann:  360 km²

Befolkning

Ca. 9 millioner, som består av 85% bulgarere og 8.5% tyrkere. Den tyrkiske minoriteten holder til i de nordøstlige deler av landet, samt i deler av Rodopifjellene. I tillegg finnes det ca.2.6% sigøynere og 2,5% makedonere. 

Språk

Hovedspråket i landet er bulgarsk, men det snakkes både tyrkisk og rumensk blant minoritetene. Det bulgarske språk tilhører den sørlige gren av den slaviske språkstamme og består av en temmelig rik mangfoldighet av dialekter, som grupperer seg i en større østlig og en større vestlig gruppe. Bulgaria bruker det kyrilliske alfabetet.

Hovedstad

Sofia med sine 1.1 million innbyggere er hovedstad i Bulgaria, og ligger 550 meter over havet på en slette nord for det 2290 meter høye Vitosjafjellet. Dette er landets kulturelle og økonomiske senter og viktigste kommunikasjonsknutepunkt. Sofia er den eneste større by i Bulgaria og oppleves som flott med mange historiske bygninger og et pulserende gateliv i sommerhalvåret. Mye ble ødelagt under den annen verdenskrig, men dette er blitt gjenoppbygd på en svært smakfull og flott måte, til glede både for innbyggere og turister. Hovedstaden Sofia har en rekke butikker og varehus hvor du skulle finne det meste. Det er gode muligheter å handle bulgarske produkter rimelig. Særlig er tekstiler, keramikk og skinnprodukter er gode kjøp, men man må lete litt utenfor byens sentrale strøk før man finner de "gamle" butikkene. Er man ute etter suvenirer, kan man legge turen til området foran Alexander Nevskijkatedralen. Her finner man gateselgere og boder. Her kan man få kjøpt ulike typer håndverk, smykker, dukker og keramikk. Utvalget er meget bra og prisene lave.

Religion

Den gresk ortodokse kristendom har gjennom 1000 år fått prege vel tre fjerdeparter av det bulgarske folk. Det antas å finnes ca. 87% bulgarske ortodokse i landet.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 13.00 i Bulgaria.

Valuta

1 Lev (LV) = 100 Stótinki = ca. 4,06 NOK

Vekslingskontor og banker tar ikke i mot skadede eller skrukkete sedler. Veksling av valuta hos anviste vekslingskontor. Kredittkort er ikke særlig utbredt i Bulgaria, men det finnes minibanker i tilknytning til banker og på enkelte hoteller. I de fleste minibanker er maks beløp per uttak 200 leva (800 kroner).

Telefon

Det går an å ringe til Norge fra telefonkiosker, men bare med telefonkort. Det finnes to typer telefonautomater, Mobika (blå) og Bulfon (orange) Kort kan kjøpes stort sett overalt og koster 4-20 leva. (Se valuta.) GSM-nettet er godt utbygd i Bulgaria, men er ganske dyrt.

Visum

Kreves ikke for norske statsborgere eller EU-medlemmer som oppholder seg mindre enn 90 dager i landet Derimot skal returbillett kunne fremvises. Passet skal være gyldig ytterligere tre måneder etter utreise fra Bulgaria. For ytterligere informasjon, kontakt Bulgarias Ambassade; Tlf 22 55 40 40.

Vaksinasjoner

Ingen obligatoriske. Kontakt lege eller helsestasjon for mer informasjon.

Flytid fra Norge

Ca 3 timer. Fly går direkte fra Oslo, Bergen, Ålesund og Trondheim til Varna og Burgas. De fleste charterselskap og Norwegian flyr direkte flere ganger i uken.

Høytids- og helligdager

- 1 nyttårsdag, 1. januar
- Frihetsdagen, 3. mars
- Arbeidernes dag, 1. mai
- Utdannelsesdagen, 24. mai
- Jul, 24.-25. desember

Nødhjelp

Politi :166
Ambulanse :150
Brannvesen :160

Driks

Tips er offisielt ikke vanlig i Bulgaria, men det kan likevel være en god ide å gi fem til ti prosent til taxisjåfører, og ellers generelt runde oppover når man er på restaurant.

Mål og vekt

Vekt: kilo Lengde: meter

TOLLREGLER

Sprit over 22%: 1 liter
Alt. hetvin opp til 22%: 2 liter
Vin opp til 15%: 2 liter
Sigaretter: 200 stk
Alt. cigarillos: 100 stk
Alt. sigarer: 50 stk
Alt. tobakk: 250 gr
8000 BGL i kontanter (eller 4000 EUR) må deklareres.

Mat og drikke

Kjøkkenet er influert av både Europa og Orienten. Spennende gryter, grillet kjøtt (spesielt lam), fisk, salater og supper. På mange restauranter må man bestille tilbehør separat. (Se forøvrig menyvalget: Bulgarsk kjøkken.)

Drikkevann

Det anbefales ikke å drikke vann fra kranen i Bulgaria. Kjøp heller vann på flaske.

Aviser

Det finnes en del internettkafeer der man får tilgang på de nyheter man ønsker. Man kan ikke kjøpe skandinaviske aviser ennå, men det vil sannsynligvis endre seg etter hvert som turiststrømmen fra norge øker.

Toalett

På de aller fleste steder betaler man for toalettbesøk – også på restaurantene. Det koster ca 30 stotinki. (Se valuta)

Post

Postkort og frimerker kan kjøpes på postkontor i de respektive byer, og mange steder i turistområdene. Postkortporto innenfor Europa er 70 stotinki. (Se valuta)

Elektrisitet

220 volt AC, 50Hz

Atferd og oppførsel

Der er ikke spesielle krav til oppførsel i Bulgaria, men med alminnelig høflighet og respekt for lokalbefolkningen kommer man langt.

Shopping

Kunsthåndverk som blonder, broderier, keramikk, tresnitt, ikoner (reproduksjoner) og vin. Billige kopier av merkevarer. Se forøvrig menyvalgene: Aktiviteter / Utflukter

Åpningstider

Banker har åpent fra 08.00 til 12.00 og fra 13.00 til 17.00 (mandag-fredag) samt fra 08.00 til 11.00 (lørdag).
Butikkene har åpent fra 09.00 til 19.30 (mandag-lørdag), men mange butikker er stengt mellom 13.00 og 14.00.
Kontorer har åpent fra 08.30 til 17.30 (mandag-fredag).

Transport

Bulgaria har et ganske godt transportnett. Innenriks luftfart er ganske billig, men ellers er det også gode togforbindelser og et stort veinett. Kjører man bil kan det likevel være lurt å ikke kjøre om natten, for det kan være store huller i veibanen, og veibelysning er ofte en mangelvare.
Fly: Balkan-Bulgarian Airlines opererer med åtte innenriksruter, og de ikke mye dyrere enn å ta tog rundt i landet.
Tog: Det er over 4200 kilometer jernbanelinje i Bulgaria, og de fleste av landets større byer er tilknyttet nettverket. Billett bestilles på forhånd, og det anbefales å reise på første klasse.
Taxi: Det vil stort sett ikke være vanskelig å finne og praie en taxi i de bulgarske byene.
Buss: En billig og svært populær transportmåte i Bulgaria.
Bilutleie: Det er mulig å leie bil i storebyene i Bulgaria.
Båt eller ferge: Der går regelmessig elvebåter langs den Bulgarske siden av Donau. Disse forbinder en lang rekke byer.
Andre transportformer: Sofia har et godt metronettverk som nå i senere år er blitt gjennomgripende utbygd. Dette gjør det mulig å nå frem til det meste av byen med undergrunnsbanen.