Bulgaria

Bulgaria ligger i Sørøst-Europa og grenser til Romania, Serbia, Republikken Makedonia, Hellas, Tyrkia og Svartehavet.

Den nordlige grensen mot Romania følger elven Donau helt til Silistra. Bulgaria er med sine 110 550 kvadratkilometer litt større enn Island, og ligger på vestkysten av Svartehavet med Romania i nord, Hellas og Tyrkia i sør, og Serbia og Makedonia i vest.

Til tross for at landet ikke er særlig stort har det svært variert topografi, og deles inn i fire naturgeografiske hovedregioner med to sletteland og to fjellområder. Bulgaria domineres av de nordlige Balkan-fjellene med steppelignende platåland, og de sørlige Balkan-fjellene som består av flere høye fjelltopper, og til sammen deler fjellkjeden landet i to. Bulgaria har både eik og bøkeskoger, valnøtt og kastanje, og i enkelte deler av landet vokser det atskillig ville eple-, pære, og plommetrær.

I de sørvestlige delene av landet finner man Rila-kjeden, hmed bl.a Musala-fjellet. Dette er Bulgarias høyeste fjell med sine 2925 meter over havet, og det nest høyeste fjell heter Vikhren på 2915 moh. Vikhren tilhører Pirin-kjeden, som også ligger i de sørvestlige deler av Bulgaria.

Langs Donau finner man mye våtmarksfugl, mens det i fjelltraktene lever mye kongeørn, vandrefalk og ugler. Det forekommer villsvin og ulv i avsidesliggende områder, og de asiatiske innslagene i faunaen er marmorilde og gullsjakal.

Jordbruket gir korn, sukkerrør, bomull, tobakk og rosenolje. Kjemisk, maskin- og næringsmiddelindustri. Kjernekraftverk gir ca. 30 % av energien, ellers er brunkull landets viktigste energikilde.

Turisme, først og fremst ved Svartehavet. Det er også meget gode muligheter for vintersport aktiviteter i Borovetz, Pamporovo og Bansko. Det geografiske senteret i Bulgaria er i Uzana.

Bulgaria, et perfekt turistland

Vakre Bulgaria er et perfekt turistland for både store og små. Svartehavskysten byr på eventyrlige strender med gyllengul, myk sand. Vannet er krystallklart med lavt saltinnhold og uten flo og fjære. Langs strendene finnes et stort utvalg av vannsportsaktiviteter som holder både barn og voksne i aktivitet hele dagen. Her er det billig, i mange tilfeller utrolig billig! Utvalget er stort og det meste finner du til svært gunstige priser - klær, CD-plater, keramikk, vin og kunsthåndverk.

Bulgarerne er et svært vennlig folkeslag, og besøker du noen av de små landsbyene vil du møte en fantastisk gjestfrihet. En liten detalj som kan føre til misforståelser er når en bulgarer rister på hodet, så betyr det faktisk ”ja”, men et nikk betyr ”nei” – altså motsatt av de vi er vant til!

Ønsker man et fargerikt innblikk i den urgamle bulgarske kulturen, skal man oppleve en folkedansoppvisning. Dansen, draktene og den sjelfylte balkanske sangen, og tradisjonelle instrumenter som sekkepipe, stortromme og trefløyter er en opplevelse man sent vil glemme. Maten i Bulgaria er god og inspirert både av det greske og det tyrkiske kjøkken. Det internasjonale kjøkken er også representert. Bulgarsk vin anbefales, og nytes gjerne i solnedgangen på en bulgarsk restaurant nede ved vannkanten.

Bulgaria har en storslagen natur med et variert landskap, mektige fjellkjeder, frodige sletter, fossefall, mineralvannskilder og store områder med velduftende roser. Veiene er omgitt av solsikker som strekker hals mot solen. Det er også derfor disse vakre blomstene har fått navnet "Titter mot solen" på bulgarsk. Dette unike landet er et grenseland mellom Europa og Orienten. Bulgaria oppstod på 600-tallet da krigerske nomader fra Sentral Asia grunnla riket. Siden den gang har Bulgaria gjennomgått mange forandringer - kongedømmer, bysantinsk styre, det ottomanske veldet frem til 1878, deretter en kulturell renessanse, den sovjetiske perioden og nå en ny frihet. Den som har besøkt Bulgaria tidligere og som nå vender tilbake, vil oppleve et nytt land som har gjennomgått en stor utvikling. Bulgaria har kommet sterkt tilbake som turistland og dette er ikke uten grunn.

Velkommen hit! Dobre doshli!