Historie/kultur i Bulgaria

Bulgaria blir av mange ufortjent betraktet som et av de anonyme østblokklandene. Landet har tvertimot en lang og rik historie. Dagens Bulgaria var i tidligere tider, så langt tilbake som 5000 f. Kr., befolket av trakierne som også holdt til i det som nå er Hellas. Trakierne hadde en utviklet kultur og brakte med seg vinplanten fra Syria, slik at Bulgaria også kan skryte av å være en av de aller eldste vinnasjonene i verden. De første vinmarkene ble etablert i skråningene nord og sør for Balkan-fjellene som deler landet i to fra vest til øst. Områder som fortsatt er blant de mest attraktive. Allerede for 3500 år siden hadde trakierne utviklet avanserte metoder for vinproduksjon. Skrifter fra kjente antikke forfattere som Plinius den eldre gir detaljert informasjon om hvordan vinen ble laget. Trakisk vin ble dessuten berømt gjennom blant annet Homers Iliaden.

Bulgaria er for øvrig en av verdens eldste stater. Allerede i år 681, ble den første bulgarske staten etablert. I denne perioden ble landet kristnet som en rent taktisk ordning, for at Bulgaria skulle bli akseptert på linje med andre moderne stater. Samtidig ble det kyrilliske alfabetet adoptert. Dette alfabetet, som fortsatt benyttes over store deler av det østlige Europa, har fått navn etter skaperne, munkene Cyril og Methodius. Skviset som folket var mellom romersk og bysantinsk herredømme klarte de likevel å opprettholde selvstendighet i 350 år. Så fulgte halvannet århundre hvor påvirkningen fra Bysants (Istanbul) var sterk. Bulgarias gullalder kalles de to neste hundre årene frem til ottomanene tok over. I denne perioden var Bulgaria en militær- og kulturmakt, særlig under kong Simeons styre. Muslimenes 500 år lange jerngrep satte en stopper for mye, men har etterlatt mange spor. Særlig i sør-Bulgaria var tvangskonverteringen til islam brutal.

Malerisk historie

Bulgaria har også en lang og innholdsrik malerisk historie som strekker seg helt tilbake til 1100-tallet. Blant de mest kjente er Zahari Zograf, som malte fantastiske freskomalerier inspirert av bulgarsk kunst i munkeklostrene fra middelalderen.

Litteratur

Det var slaveapostlene Kyrillos og Methodios som grunnla den bulgarske litteratur i annen halvdel av 800-tallet. Det er demed den eldste av de slaviske literaturer og var nesten utelukkende av relegiøs art skrevet etter bysantiske mønstre. Parallellt utviklet de seg også en frodig muntlig folkediktning som folkeviser og eventyr. Hristo Botev, Dimcho Debelyanov og Geo Milev var kjente kontroversielle poeter som alle ble drept eller døde i ung alder.

Arkitektur

De eldste arkitektoniske monumentene i Bulgaria går helt tilbake til antikken, og i Aboba finnes ruiner av en monumental basilika fra 800-tallet med en samlet lengde på nesten 100 meter. Den bysantinske stilinnflytelsen gjør seg stadig sterkere gjeldene de følgende århundrer, blant annet i de kuppeldekkede korskirker i Mesemvrija og i Patleina. Det må og nevnes at Bulgaria i tillegg har en svært innholdsrik malerisk historie som går helt tilbake til 1100-tallet. Maleren Zahari Zograf er blant de mest kjente med sine fantastiske freskomalerier inspirert av bulgarsk kunst i middelalderske munkeklostre.