Svartehavskysten

Byala prosjektet
Prospekt om feriebolig i Byala
Last ned reisereportasje

Feriebolig i Byala

Byala – den hvite by ved Svartehavet i Bulgaria

På den fantastiske Svartehavskysten finner du Byala - en liten tradisjonell Bulgarsk landsby med 3300 innbyggere. Kommunen Byala består av småbyene Popvich, Dyulino, Gospodinovo, Goritsa, Samotino og ikke minst Byala som er senter for det administrative. Byen har en ideell plassering mellom Varna og Bourgas internasjonale flyplasser, og med sitt krystallklare vann og sin 6 km lange strand med finmalt sand, er Byala det perfekte utgangspunkt for en variert ferieopplevelse. Byala en blanding av en tradisjonell arbeidslandsby og et turiststed. På grunn av den blomstrende lokale vinindustrien, er byen velstående sett i Bulgarsk målestokk. Den lokalt produserte hvitvinen ’”Dimyat” er absolutt å anbefale.

Kystbyen Byala

Byala ble grunnlagt 300 år før Kristus og det er fortsatt ruiner av festningsverk i byen hvor det er funnet mange greske og romerske mynter. Disse funnene er utstilt i Byala, og det finnes også mange bevarte skatter fra eldre tider for de historieinteresserte, som blant annet ”The White Rocks”. I de gamle tider var byen kjent som en hellensk koloni ved navn Aspro. I dag finnes det rester av gamle steinanker ved sjøen. De kritthvite klippene som omkranser stranden inneholder fossiler, bl.a dinosaurlevninger. Det er også de hvite klippene som har gitt navn til byen. Byala betyr hvit.

Svartehavskysten

Byen ligger ved utkanten av de østlige Balkanfjellene i en av de mest pittoreske områdene langs Svartehavskysten, med en helt unik kombinasjon av utsikt til både fjell og hav, og ikke minst et svært helsemessig sunt og godt klima.

Det er flere strender i området, og noen av dem er fortsatt urørte og ukjent for de fleste. Den nordlige stranden er berømt for sin hvite sand og sine praktfulle laguner. Den midterste stranden er den mest populære på grunn av sine mange restauranter og vannsportattraksjoner. Stranden i sør har den eneste havnen i området, hvor man kan legge til med egen båt, eller kanskje kjøpe fersk fisk av de lokale fiskerne. Dagens fiskefangst serveres selvfølgelig vel tilberedt i de lokale restaurantene – og kan med fordel nytes sammen med et glass iskald Dimyat.

Byala har god infrastruktur, er under konstant utvikling og utbygging - og har som mål å bli det mest attraktive reismålet for feriereisende i regionen.

Bare 5 km unna Byala ligger Obzor, en hyggelig kystby verdt et besøk på dag- eller kveldstid.

Navnet Obzor betyr ”Ubegrenset utsikt”. Byen er et historisk sted, som i tiden under Helenerne het Heliopolis, som betyr ”Byen til solen”. I tiden under Romerne het den Jupiter`s Tempel. Utover Athen er dette det eneste kjente stedet Helenerne og Romerne tilba solguden.

I Obzor, med sine 5000 fastboende, hersker det en fredelig og landlig sjarm, og byen er i likhet med Byala en tradisjonell Svartehavsby, og et forfriskende alternativ til de mer tungt utbyggde feriestedene Sunny Beach og Golden Sands.

Bulgarias egne innbyggere har lenge reist til Obzor på ferie, og i de senere årene er det bygd flere moderne hoteller ved den ca 10 km lange sandstranden. Byen forøvrig er som den alltid har vært, idyllisk med et torg, småbutikker, bakerier og en håndfull genuine restauranter i tillegg til de større og mer elegante restaurantene på noen av hotellene. Byen ligger vakkert til i en skråning opp mot et gresskledd platå 65 meter over havet.

Nydelig Bulgarsk natur

Som Byala er også Obzor omringet av vakker natur, vinmarker, skog og jordbruksland, og kyststripen mellom de to byene kan godt betegnes som den kommende bulgarske riviera. Hele området er i rivende utvikling med bl.a vannland, ridning, jakt, lystfiske mm – og de første golfbanene dukker snart opp på denne delen av kysten. Det er ca 1 times kjøretur til golfmekkaet på Balchik-kysten.